'Houd me Vast' preventieprogramma.

Had u meer van uw relatie verwacht of lopen de dingen in de relatie net niet zo als u het eigenlijk zou willen?
Dan is dit programma misschien behulpzaam om hier op een goede manier verandering in te brengen.

Het 'Houd me Vast' preventieprogramma is ontwikkeld op basis van een krachtige en succesvolle relatietherapie. De grondlegger van deze benadering - Dr. Sue Johnson uit Canada - heeft haar therapie emotiegerichte relatietherapie (emotionally focused therapy/EFT) genoemd. Emoties zijn de kern van alle relaties die er echt toe doen, zoals de relaties met onze kinderen, onze ouders en zeker ook met onze partners.

In Nederland wordt al geruime tijd aandacht gegeven aan EFT, veel beroepskrachten die werkzaam zijn met relaties hebben zich geschoold en daarmee wordt deze behandelvorm voor steeds meer paren beschikbaar. Om EFT voor meer mensen dan alleen paren in therapie beschikbaar te maken, heeft Sue Johnson een relatiecursus/preventieprogramma geschreven: Houd me Vast (Hold me Tight). De aftrap van de Houd me Vast-programma's is gegeven door Annette Heffels die in de Margriet een serie artikelen heeft geschreven over de paren die dit programma hebben gevolgd.

Het 'Houd me Vast' programma is bedoeld voor paren die beslist 'verbeterpunten' in hun relatie kunnen aanwijzen, maar voor wie therapie niet nodig is. Het programma bestaat uit acht bijeenkomsten van ongeveer twee uur. Onderwerpen die behandel zullen worden zijn:
- Begrijpen van liefde en verbinding (hechting)
- Waar gaat het vaak mis?
- Opzoeken en vinden van de zere plekken uit de eigen geschiedenis
- Het bouwen aan een veilig fundament waarop moeilijke dingen besproken kunnen worden

In het programma wordt gewerkt met videomateriaal, oefeningen & opdrachten tijdens de bijeenkomsten en huiswerk. In het programma zullen geen groepsopdrachten en slechts beperkt groepsdiscussies plaats vinden. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de partners met elkaar aan de slag gaan.

De leiding van de avonden is in handen van therapeuten die zich hebben geschoold in EFT en het speciale Houd me Vast -trainingsprogramma hebben gevolgd. Op de EFT site vind u ook een therapeutenlijst, waaronder de therapeuten die een Houd me Vast programma aanbieden.